Gör dig redo för tävling

De flesta som rider kommer förr eller senare att delta i tävlingar. Att tävla är roligt eftersom det ger ett mål att sträva efter. Det kan också verka som ett bevis för att träningen ger resultat och att både häst och ryttare gör framsteg. När det väl är dags för tävling så behöver man dock en del speciell utrustning. Dessutom gäller det att packa på rätt sätt så att allt flyter på bra under tävlingsdagen så att man själv kan koncentrera sig på det allra viktigaste – ridningen och själva tävlingsmomentet.

För att veta exakt vilken utrustning som krävs på tävlingen så gäller det att ha koll på regelverket och de bestämmelser som finns inom de olika tävlingsgrenarna. Dessa regler förändras med jämna mellanrum så det är viktigt att hålla sig uppdaterad och vara påläst. Det skulle ju vara tråkigt om man inte får delta eller blir utesluten från tävlingen på grund av felaktig utrustning.

Ryttarens utrustning

Vilken typ av klädsel och utrustningen som ryttaren skall ha variera lite grann beroende på vilken nivå det är på tävlingen. Men generellt sett så bör en grundutrustning bestå av vita ridbyxor, en kavaj i valfri färg med skjorta eller plastrong under. Dessutom skall ryttaren ha ett par ridstövlar i valfritt utförande. I vissa fall krävs det även att ryttaren har handskar.

Något som alltid, under alla omständigheter, måste bäras är såklart hjälmen. Denna skall vara godkänd, vilket innebär att hjälmen skall vara CE-märkt och att hakbandet skall vara knäppt i samband med ridning. Förutom hjälm så behöver man även andra typer av säkerhetsutrustning, till exempel en säkerhetsväst. På de allra flesta tävlingar måste ryttarna ha säkerhetsväst upp tills det att de fyller 18 år. Efter detta väljer man själv hur man vill göra.

Använder man sig av sporrar eller spö är det viktigt att se till att de följer de regler som gäller för den tävlingstyp där man deltar. De måste ha de rätta måtten, användas rätt och på ett sådant sätt att de inte kan skada hästen.

Hästens utrustning

Precis som för ryttaren så finns det olika regler för hästens utrustning. Dessa beror på vilken nivå tävlingen har samt om det är ponnytävlingar eller tävlingar för stora hästar. Det mest självklara är såklart sadel. När det kommer till träns eller huvudlag blir det lite mer komplicerat och här måste man ta reda på vad som gäller för varje tävlingstillfälle. Oavsett vad är det viktigt att komma ihåg att man alltid måste ha någon typ av huvudlag på hästen på en tävlingsplats – en grimma och grimskaft är alltså inte tillåtet. Hästen måste tränsas innan den lastas av från transporten.

Det finns även extrautrustning som anpassas efter varje individuell häst och de behov som den har. Den enda hjälptygel som man får använda är en martingal med löpringar och det finns även restriktioner för vilken typ av benskydd som är tillåtna och hur dessa skall vara utformade. Utöver detta avgörs betsling och andra detaljer av nivån på tävlingen där man deltar.