GPS för ryttare

Tekniken i samhället utvecklas konstant och väldigt snabbt och detta påverkar naturligtvis även hästsporten och de som verkar inom den. Det kommer hela tiden nya lösningar som man kan utnyttja på olika smarta sätt för att förbättra olika områden. En sådan lösning är till exempel GPS. En GPS som används vid ridning kan ha flera olika funktioner. Dels kan man naturligtvis använda den till att orientera sig med, speciellt då vid uteritter i okänd terräng, men även att mäta sträckor etcetera.

GPS-klocka

När det gäller ridning så måste en GPS vara smidig. Det går inte ha en större utrustning med sig, men en klocka funkar perfekt. Idag kan du hitta GPS-klockor lite överallt. Garmin Forerunner 235 är en löparklocka som fått mycket höga betyg i tester och som du kan hitta på onlineshoppen Proshop för dryga 2 500 kronor. Klockgiganten erbjuder en något billigare klocka från Garmin för dryga 1 500 kronor.

Följ ritten i telefonen

Det finns dessutom massor av smarta appar som använder sig av GPS-funktioner för att göra ridning säkrare och som kan vara ett bra alternativ eftersom de flesta har en smartphone idag. Det finns massor av fantastiska funktioner i dessa appar som kan underlätta och skapa trygghet. Det gäller att hitta en app som passar de egna behoven och att man sedan lär sig att hantera alla dess funktioner för att kunna utnyttja dem på allra bästa sätt.

Ett bra exempel på en GPS- app som fungerar mycket bra är Knappen. Förutom att man kan larma andra om något skulle hända så gör appen också det möjligt att följa din ritt i realtid. På så sätt kan någon alltid veta precis var du och din häst befinner dig. Vill man inte sitta och övervaka ett ekipage varje minut så kan man istället använda sig av den inbyggda timern som finns i appen. Där kan man ställa in en tid när ryttaren skall var tillbaka och om den tiden inte möts så går larmet igång automatiskt. Detta är en fantastisk detalj som faktiskt skulle kunna rädda liv.

En trygghet för föräldrar och anhöriga

Att ha en app av den här typen innebär också en trygghet för föräldrar och anhöriga när deras nära och kära är ute på ritt i skog och mark. Skulle något hända så kan man både larma någon för att få hjälp, samtidigt som appen kan visa precis vart den som råkat illa ut befinner sig. På så sätt kan hjälpen komma fram snabbare om olyckan skulle vara framme. I appar som dessa kan man dessutom förprogrammera in kontakter så att man med ett enda knapptryck kan signalera att något är fel. Detta kan vara mycket användbart i en nödsituation.

Speciellt inför sommaren kan det vara bra att införskaffa en GPS, då det är under den här tiden som de flesta uteritter genomförs. Under den mildare årstiden brukar dessa ritter också bli längre och kanske genomförs de också i okänd terräng.