Sadlar och träns

Alla ryttare behöver naturligtvis sadel och träns till sina hästar. Till en början räcker det med ett exemplar av varje men beroende på det egna och hästens behov så kommer man att behöva komplettera sin utrustning allt eftersom man utvecklas. Det finns en hel uppsjö av olika lösningar när det kommer till den egna utrustningen- det gäller helt enkelt att hitta det som funkar bäst för varje individuellt ekipage.

Vikten av att ha rätt sadel

Att ha en bra sadel är otroligt viktigt för att man skall kunna rida sin häst på rätt sätt och få allt att fungera ordentligt mellan häst och ryttare. Sadeln skall inte bara ha rätt bomvidd och storlek för både häst och ryttare utan det kan också vara bra att låta en sadelmakare titta på sadeln och anpassa den speciellt efter den häst som den skall ligga på.

När man börjar rida lite mer ambitiöst är det oftast så att man kommer att behöva flera olika sadlar. Det vanligaste är att man har sadlar som är anpassade efter de olika disciplinerna – det vill säga en sadel för dressyren och en för hoppningen. Detta kommer att vara helt essentiellt för att man skall kunna träna ordentligt och få ut det mesta möjliga av sin träning.

Huvudlag

Förutom sadeln så måste man såklart även ha ett huvudlag som fungerar. Traditionellt sett så brukar träns ha ett bett men vissa väljer också att rida bettlöst. En lösning för hästar som inte reagerar bra med bett kan till exempel vara att testa ett hackamore. Använder man denna typ av huvudlag så behöver hästen inte ha något bett i munnen utan istället är det en speciell nosgrimma som utövar tryck på hästens nosrygg. Oavsett vilken typ av huvudlag man väljer så är det naturligtvis viktigt att det passar ordentligt och sitter som det skall så att det fungerar på bästa möjliga sätt.

Det finns andra delar av tränset än bettlösningen som kan varieras för att pass olika hästar. Det är till exempel viktigt att välja rätt nosgrimma. Den vanligaste typen är den engelska nosgrimman som endast är en enkel rem rakt över nosryggen. Vissa typer har en extra rem som spänns under bettet, då kallas det dock för en aachennosgrimma. Den här typen av nosgrimma hindrar hästen från att gapa men är fortfarande en mild nosgrimma. Har man en lite hetare häst som har en tendens att dra iväg kan man med fördel använda sig av en pullarnosgrimma. På yngre hästar är det lämpligt att använda sig av en remontnosgrimma. Denna har bara en rem som placeras under bettet vilket lär oerfarna hästar att ha tungan under bettet och inte gapa.Fråga din tränare eller någon med lång erfarenhet av hästar om du känner dig osäker på vilken nosgrimma som du borde ha på din häst. Kom också ihåg att det finns regler för vilka huvudlag som får användas på tävlingar. Felaktig utrustning kan resultera i uteslutning. Satsa också på ett träns av bra kvalitet så håller det längre.