Säkerhetsutrustning för ryttaren

Ridning är en av de mest givande sysselsättningarna någonsin men det är också något som är associerat med vissa risker. Att hantera ett djur som väger mellan 500 kilo och ett ton medför naturligtvis ett riskmoment. Dessutom rör det sig om djur med en egen vilja vilket gör att du aldrig kan vara säker på vad som kommer att hända. Just på grund av detta brukar olyckor som involverar hästar och ridning också innebära en hel del skador. För att undvika att du ådrar dig allvarliga skador som eventuellt kan få efterföljder och ge men bör du alltid använda den rätta säkerhetsutrustningen. Du kan naturligtvis aldrig vara helt säker men det minskar i alla fall riskerna betydligt.

Hjälmen – ryttarens bästa vän

Det allra viktigaste vid alla former av ridning är naturligtvis hjälmen. En hjälm bör alltid bäras när du rider, och många gånger även när du hanterar hästar. För att en hjälm skall vara godkänd enligt svenska regler skall den vara CE-märkt. CE-märkningen är den gemensamma märkningen inom EU och EES som betyder att den följer den gemensamma standarden som fastslagits inom den europeiska unionen.Du skall också komma ihåg att en hjälm inte är en livstidsinvestering. Hjälmen är där för att skydda ryttarens huvud. Har du väl varit med om en olycka, det spelar ingen roll om den är stor eller liten, så bör du överväga att köpa en ny hjälm. Även den minsta smäll som hjälmen fått kan ha inverkat på dess skyddande förmåga. För att hårdra det hela så kan det faktiskt innebära skillnaden mellan liv och död. En hjälm måste ha en hundraprocentig funktion, annars kan det få mycket allvarliga påföljder.  Hjälmar finns i olika utföranden och märken och har olika prisklasser. Det spelar inte någon roll om du köper en billig eller dyr hjälm så länge den är godkänd. Du kan hitta till exempel Back on Track EQ2 för mellan 2 500–2 900 kronor men även hjälmar som Horka Red Horse Rider för 300 kronor. Båda dessa ligger i topp på en bäst i test som har gjorts. Så det är mer att välja utifrån eget tycke och smak.

Säkerhetsvästar- ett bra alternativ

En annan viktig del av ryttarens säkerhetsutrustning är en bra säkerhetsväst. Under hopptävlingar måste alla ryttare bära säkerhetsväst fram till att de fyller 18 år och vid fälttävlan måste alla ryttare ha en väst oavsett ålder. Men en säkerhetsväst bör egentligen bäras vid all uppsutten ridning.

Även skyddsvästen måste vara CE-märkt för att vara godkänd för användning. Dessutom skall västen vara en så kallad Level 3-väst och den skall ha märkningen EN 13158. Detta är viktigt att kontrollera eftersom det är vanligt förekommande att icke godkända väster säljs. Det är också väldigt viktigt att västen har rätt storlek, är den för stor eller för liten så ger den inte det rätta skyddet.Du kan köpa västar från allt ifrån ett par hundralappar till flera tusentals kronor. Men dyrast behöver inte alltid innebära bäst. I en bäst i test som gjorts så höll inte många av de dyrare måtten medan säkerhetsvästar som från Hansbro för 900 kronor och Copperfield för 400 kronor fick mycket höga betyg. Det gäller bara att hitta en väst som du är bekväm i och som fungerar för de behov du har för din egen ridning och den nivå den ligger på.