Täcken för hästen

En del av hästens utrustning är täcken. Oftast brukar man behöva flera olika sorter eftersom de behövs vid olika tillfällen och har olika funktioner. Även hästens användningsområde styr valet av täcke och hur många som kan behövas. Så antalet täcken och vilka funktioner de skall ha är väldigt individuellt.

Vintertäcken

Hästar är väldigt bra på att anpassa sig och kan klara riktigt låga temperaturer. När det blir kallt sätter de därför mycket mer och tjockare päls. Allt fler väljer dock att ha täcken på sina hästar under vinterhalvåret. Det kan ha flera olika anledningar. Dels så sätter hästarna inte lika mycket päls om man börjar med täcke innan det blivit alltför kallt. Det kan också vara så att man klipper sin häst och då behöver den ju täcket för att kunna behålla värmen. Vintertäcken är i allmänhet rejält tjocka för att klara sträng kyla. Tjockleken på täcken mäts genom att man väger fodret per kvadratmeter täcke. Det anges sedan som hur många gram foder per kvadratmeter. Dessutom är vintertäcken såklart vattenavvisande så att det tål nederbörd av olika former. Hur mycket väta ett täcke tål kallas täckets vattenpelare. Vattenpelaren mäts i millimeter. Om din häst skall gå ute mycket så bör täckets vattenpelare vara minst 3 000 mm.

Regntäcken

Även innan det blir riktigt kallt så kan hästen behöva ha ett täcke. Speciellt om det regnar, blåser och är ruskigt ute. Ett regntäcke behöver inte alls vara speciellt tjockt utan det viktigaste är såklart att det är vattenavvisande och tål nederbörd. Det fungerar helt enkelt som en skaljacka gör för oss människor. Skulle det vara så att det är lite extra kallt någon dag så är det bara att lägga på hästen ett tunt fleecetäcke eller liknande under regntäcket. Även här mäts tåligheten som ovan nämnts för vintertäcken.

Innetäcken av olika slag

Hästar kan även behöva täcken inomhus ibland. Eftersom de är skyddade i stallet så behöver dessa täcken inte alls vara lika tjocka och slittåliga som de täcken som hästen bär i hagen. Det kan dock behövas olika tjocklekar för de olika årstiderna. Innetäcken kan ha alla möjliga utformningar och vara tillverkade av olika material. Det är dock vanligt att de till exempel är gjorda av fleece, bomull eller ylle.

Den här typen av täcken brukar också ofta användas när man transporterar hästen till och från tävlingar och träningar. Dessutom kan de också användas efter att man ridit så att den varma och eventuellt svettiga hästen inte skall bli kall och få stela och ömma muskler.

Täcken för ridning

Vissa ryttare tycker också om att använda sig av så kallade ländtäcken. Det är alltså ett mindre täcke som placeras bakom sadeln och sedan fästs i den samma. Ländtäcket kan med fördel användas under uteritter eller under framridning och avskrittning av hästen. Denna typ av täcke är bra eftersom det håller hästens muskulatur varm och därmed också mjuk. Ingen ryttare vill ju ha en häst som blivit stel på grund av att den blivit kall. Ländtäcken finns i olika material, allt från fleecevarianter till vattentäta regntäcken beroende på behov.