Utrustning för sommaren

Det är ingen hemlighet att en häst behöver en hel del utrustning. Vilken utrustning som krävs är dock individuellt från häst till häst och för vilken typ av aktivitet hästen används till. Vilken utrustning du bör skaffa skiljer sig också åt beroende på årstiden. Det finns till exempel en hel del extra saker som hästen kan behöva under sommaren.

Skydda hästen mot flugor och andra insekter

Olika hästar är olika känsliga för flugor, mygg och knott men de allra flesta behöver ett extra skydd mot dessa små irriterande insekter under sommaren. Det allra vanligaste, som de flesta hästar uppskattar är ett flugpannband eller en flughuva som skyddar hästens ögon. Det finns flera olika varianter som fungerar lite olika. Vissa fästs i grimman men det finns även de som kan sitta kvar på egen hand. På så sätt kan alla hästar bära dessa, även de som inte bär grimma i hagen på grund av skavsår och andra anledningar.

Utrustning för extra känsliga hästar

För vissa hästar är sommaren riktigt jobbig eftersom de inte klarar av insekterna. Vissa kan också få eksem av allt för mycket sol. För att underlätta för hästar med dessa problem kan det vara en bra ide att införskaffa ett flugtäcke som hästen får ha på sig när den går ute. Dessa täcken är väldigt tunna och lätta så hästarna känner knappt av dem och blir inte heller för varma i höga temperaturer. Däremot skyddar det mot insekter och deras bett. Ett täcke av den här typen kan också skydda överkänsliga hästar från att få eksem.

Kompletterande utrustning

Utöver flughuvor och täcken kan det också vara bra att investera i en riktigt bra flugspray. Det är ett mycket bra komplement till annan utrustning och ger hästarna ytterligare skydd. Allra bäst är det naturligtvis om du kan få tag på en av dem som endast innehåller naturliga ingredienser och som därmed inte påverkar på något annat sätt än att hålla insekter borta.

För hästar som lider av soleksem eller som har väldigt ljusa mular och områden runt ögonen kan det under sommarhalvåret till och med krävas att du införskaffar solkräm för att undvika att hästen blir bränd. Måste du göra detta skall du dock välja en så mild variant som möjligt, till exempel en solkräm för barn, som har minst konstgjorda och eventuellt skadliga ämnen. Alternativt kan du också använda dig av Helosan sol, som funkar mycket bra för djur.